Den Stora Konspirationen

Notera: Bloggen fungerar både som bok och blogg. De första inläggen samlas under fliken "Bakgrund" (se ovan). Bloggens struktur förklaras i fliken med samma namn. Bästa sättet att få ett grepp om vad bloggen går ut på är att se föreläsningen från 2016-09-11 (se flik ovan).

lördag 28 februari 2015

Vi är så lättlurade, del 1 – Jihadi John

Jihadi John är pseudonymen på den IS krigare / bödel  som förekommer på i princip samtliga video där IS fångar avrättas genom halshuggning.  Många reagerade tidigt på att mannen i dessa videor talade med en tydlig brittisk dialekt. Detta faktum ökade trycket på myndigheterna att försöka identifiera mannan ifråga.

James Foleys avrättning
Den brittiska säkerhetstjänsten meddelade i augusti förra året att man lyckats. IS bödeln i fråga hade identifierats som Abdel-Majed Abdel Bary, en 25-årig man från västra London med egyptiskt ursprung och med en inte helt oäven karriär som rappare bakom sig. Hans artistnamn var då L. Jinn  - Lyricist Jinn, ibland även förenklat till Little Jinny (Little Devil). Hans låtar har t.o.m. förekommit på några av Storbritanniens mer kända radiokanaler – som t.ex. Radio 1. Men vem är han i övrigt och varför radikaliserades denne man med en uppväxt i en av Londons mer fashionabla stadsdelar – Maida Vale?

Om detta handlar dagens dokumentär. Bland mycket matnyttig information är det nog uppgifterna om fadern som sticker ut mest. Pappan, Adel Abdel Bary, har ett förflutet som informatör åt MI5. Anledningen därtill sägs vara att han haft nära relation till högsta ledningen inom Al Qaida. Både Usama bin Laden och Ayman al-Zawahiri finns med på vänlistan. År 2002 efterlystes han för inblandning i attentaten 1998 mot de amerikanska ambassaderna i Kenya och Tanzania. Först 10 år senare utlämnas han till USA där han döms till 25 års fängelse.Mohammed Emwazy
Sedan några dagar tillbaka har de brittiska myndigheterna växlat spår. Nu är det inte längre Abdel Bary som tros vara identiteten bakom Jihadi John. Namnet för dagen är Mohammed Emwazi. Vi får inte veta mycket om varför Bary avskrevs från listan över misstänkta. Vi får inte heller särskilt mycket information om Emwazy. Ett grynigt foto på honom från universitetstiden samt några andra från tidiga barndomen är allt som skakats fram så här långt. Fortsättning lär följa…

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar