Den Stora Konspirationen

Notera: Bloggen fungerar både som bok och blogg. De första inläggen samlas under fliken "Bakgrund" (se ovan). Bloggens struktur förklaras i fliken med samma namn. Bästa sättet att få ett grepp om vad bloggen går ut på är att se föreläsningen från 2016-09-11 (se flik ovan).

onsdag 11 maj 2016

TTIP – multinationella företag tar över makten

Har du någonsin hört talas om TTIP, TPP eller TISA? Bli inte ledsen om du inte har för det råder strikt hemlighetsmakeri kring dessa företeelser. Förkortningarna står för
 • Transatlantic Trade and Investment Partnership (TTIP)
 • Trans Pacific Partnership (TPP)
 • Trade In Services Agreement (TISA)

Alla tre är frihandelsavtal. Förhandlingar om deras slutliga innebörd pågår. De är designade till att efterträda eller komplettera WTO (World Trade Organization). Vid en första anblick förefaller de vara designade till att säkra USA:s fortsatta världsherravälde. Länder som Kina, Ryssland, Brasilien, Sydafrika och Indien är nämligen uteslutna från förhandlingarna. Avtalen knyter resten av världen närmare USA som handelspartner. Vissa bedömer detta som en rent fientlig handling - ett slags handelskrig. Men avtalen innehåller mycket mer än så. Och allt är hemligt. Till och med för de europeiska ledare som förväntas skriva under det hela.

Våra parlamentsledamöter får inte fri tillgång till en kopia av dokumenten. De tillåts endast tidsbegränsad tillgång och är noga övervakade i processen. Vissa avgörande dokument får de inte läsa alls. De tillåts inte föra anteckningar medan de läser. Reglerna är häpnadsväckande men de gäller inte alla. Amerikanska förhandlare och representanter för multinationella företag har en helt annan access och frihet. De är till och med inkluderade i diskussioner om avtalens utformning. Skulle du kunna tänka dig att teckna ett avtal under sådana omständigheter? Att våra företrädare ens kan fortsätta förhandla utan att protestera är anmärkningsvärt för att inte säga rent vansinnigt.
Att USA:s dominans på världsmarknaden ska säkras genom avtalen är bara en aspekt. Det finns andra som bl.a. berör staters förhållande till multinationella företag. Dessa regler kritiseras starkt. Wikipedia beskriver kritiken mot dessa regler på följande vis (länk):

Kritiken mot avtalet handlar först och främst om en oro för att miljö-, hälso- och djurskyddsstandarder anses behöva sänkas till förmån för frihandeln och att konsumenter kommer utsättas för produkter de nu är skyddade från. Dessutom finns en oro för så kallade ISDS-regler (Investor State Dispute Settlement) som innebär att företag kan kräva kompensation av stater vid staters expropriering av företags egendom. Detta skulle kunna betyda att företag kan stämma stater i skiljedomstol när förutsättningar inom vissa områden förändras från den ursprungliga investeringen – exempelvis genom expropriering.”

Detta är återigen häpnadsväckande. Multinationella företag som anser sig förhindrade och motarbetade av stater till att sälja vissa produkter inom deras gränser ska alltså kunna stämma dessa stater och få sitt fall prövat. Detta kan innebära att GMO-produkter, hormonbehandlat kött m.m. kan ges fritt inträde i Europa om en domstol beslutar att så ska ske. Dessutom kommer stater i det läget att få betala straffavgifter för att ha stått emot – avgifter som då ska stå i proportion till företagets vinstbortfall. Detta innebär att våra länders företrädare kommer att ställas inför frågeställningar där de tvingas bedöma vilka risker de vågar ta:  
    ”Vågar vi riskera X miljarder i skadestånd eller ska vi ta det säkra före det osäkra och släppa in produkterna på vår marknad?”

Gissa vad de kommer att välja.
Låter det galet? Detta är redan verklighet. Liknande regler har redan införts genom andra avtal. Stater har redan tvingats betala avgifter till multinationella företag.

Du som följt den här bloggen vet att New World Order innebär att samhället delas upp i en rik elit på 1%  som styr över resterande 99% som utgör de arbetande, slavande massorna. Världen kommer att styras av de multinationella företagen. Har du någonsin undrat över hur detta ska gå till? Här har du en del av svaret.  





2 kommentarer:

 1. Inga-Lis Larsson12 maj 2017 08:40:00

  Det här är fruktansvärt, ett avtal är ett avtal och inte något inbyggt krypande inför multinationella företagen. Vad är det för smörja att regeringar ska värna om företag på bekostnad av människors hälsa? Regeringar och överstatliga organ är inte till för sin egen skull, inte heller för kapitalets, utan för människor som valt dem. Ta ert ansvar politiker!! Sälj er inte till multinationella företag på bekostnad av folks hälsa!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för din kommentar Inga-Lis. Tyvärr är det mycket värre än så här, det som våra makthavare hittar på. Våra egna pengar är i akut fara tack vara ny lagstiftning som nyligen instiftats. Ta en titt på följande inlägg så förstår du vad jag menar:

   http://den-stora-konspirationen.blogspot.se/2016/01/ekonomi-vara-besparingar-ar-i-akut-fara.html

   Radera