Den Stora Konspirationen

Notera: Bloggen fungerar både som bok och blogg. De första inläggen samlas under fliken "Bakgrund" (se ovan). Bloggens struktur förklaras i fliken med samma namn. Bästa sättet att få ett grepp om vad bloggen går ut på är att se föreläsningen från 2016-09-11 (se flik ovan).

lördag 7 mars 2015

Vi är så lättlurade, del 3 – Homer Simpson, fysiker och universalgeni

Du som följt nyheterna i någorlunda utsträckning på senare tid känner säkert till att en elementärpartikel kallad Higgsbosonen eller Higgspartiken. Denna beskrivs på följande vis i wikipedia (till artikel):  

”Higgsbosonen (även: Higgs boson eller Higgspartikeln) är en partikel i partikelfysikens standardmodell, som genom Higgsmekanismen och Higgs-fältet beskriver varför partiklar har massa. Vid ett seminarium vid CERN i början av juli 2012 tillkännagav talespersonen Fabiola Gianotti att man sannolikt upptäckt Higgsbosonen. Slutsatsen drogs utifrån de experiment som utfördes 2011-2012 vid CERN:s nya partikelaccelerator LHC, som stod färdig i september 2008. Man har hittat en ny boson i massaområdet 125-126 GeV, den tyngsta boson-partikeln någonsin. Om detta är Higgs boson, återstår att avgöra. Upptäckten beskrivs som "monumental" Resultaten ifrån 2012 års experiment analyseras fortfarande i början av 2013, men den har tentativt bekräftats existera den 14 mars 2013.

I standardmodellen har higgsbosonen en fundamental roll: Den är en komponent i higgsfältet, som genomsyrar universum och gör att både higgsbosonen själv och andra partiklar har massa. De massiva vektorbosonerna W och Z får massa genom Higgsmekanismen, medan fotonen förblir masslös. Fermioner, som elektroner och kvarkar, får massa genom Yukawakopplingar till higgsfältet.””

Teorin om dess existens fördes fram  redan 1964. Sedan dess har vetenskapseliten försökt knäcka gåtan med att också bevisa dess existens - något som dröjde ända till mars 2013. För detta har de båda fysikerna Peter Higgs och Francois Englert belönats med nobelpriset 2013 – vilket säkert är välförtjänt men det visar sig i efterhand att en tredje person borde varit med och delat denna utmärkelse – nämligen allas vår Homer Simpson. I ett avsnitt redan från 1998 ställde Homer Simpson upp den ekvation som räknar ut Higgsbosonens massa. Fantastiskt. Här följer ett kort klipp från det avsnittet.

Så hur ska detta tolkas. Tja, som jag ser det finns det bara 3 tolkningar. Slump. Eller att tecknarna bakom Simpsons är betydligt mer begåvade än vi någonsin kunnat ana. Eller kan det vara så att det finns kunskap från långt tillbaka i tiden som hålls dold för mänskligheten och som plockas fram vid lämpligt tillfälle. Före egen del tycker jag svaret är ganska givet.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar