Den Stora Konspirationen

Notera: Bloggen fungerar både som bok och blogg. De första inläggen samlas under fliken "Bakgrund" (se ovan). Bloggens struktur förklaras i fliken med samma namn. Bästa sättet att få ett grepp om vad bloggen går ut på är att se föreläsningen från 2016-09-11 (se flik ovan).

lördag 18 april 2015

Svenska konspirationer: Mordet på Olof Palme

 Löpsedeln efter mordet
Fredagen den 28 februari 1986, klockan 23:31 sköts den dåvarande svenska statsministern Olof Palme till döds i korsningen Sveavägen–Tunnelgatan i centrala Stockholm. Den efterföljande polisutredningen kom att präglas av genanta misstag begångna av representanter för det svenska polisväsendet. Ett tag var det t.o.m. så illa att det i internationella medier cirkulerade ett skämt med ”i runda slängar” följande innebörd:

”2 brottslingar träffas på ett café. Den ene säger: - ”Jag har två nyheter att förtälja. En god och en dålig. Den dåliga är att polisen är ute efter oss. Den bra nyheten är att det är den svenska polisen.”
Mordet förblir ännu till våra dagar olöst. Men frågan är om påståendet om den svenska polisens inkompetens stämmer. Dagens, och de närmast följande inläggen, kommer att visa att mycket tyder på att den svenska polisen hade och har mycket att dölja vad gäller kännedom och rent av inblandning i mordet.

Dagens inlägg baseras på en intervju med Ivan von Birchan (han presenterar sig själv i intervjun). I november 1985 kontaktades Ivan av en amerikansk CIA-agent vid namn Charles Morgan. De är bekanta sedan tidigare. De träffas på Hotel Continental. Ivan får där en förfrågan om han är villig att utföra ett beställningsmord. Detta diskuteras i generella ordalag även någon tid senare, över en lunch på restaurang Markurells. Tredje och fjärde gången de träffas befinner de sig på restaurang Hamlet. Vid dessa tillfällen blir förfrågan alltmer specifik. Charles Morgan har med sig ett plomberat kuvert märkt ”the Palme file”. I kuvertet finns kartor och dokument som kartlägger Olof Palmes rutiner och rörelsemönster i detalj. Det slutar med att Ivan får ett konkret erbjudande: 2 miljoner dollar för att döda Olof Palme. Ivan avböjer erbjudandet.  

Det Ivan berättar passar perfekt in på det vi redovisade för i inlägget från den 13:e mars 2015 – ” Vi är så lättlurade, del 4 – Politiskamord” . Vi fick där veta att i praktiken varje politiskt mord sedan början på 60-talet utförts av en liten skara människor som från början gick under namnet ”Operation 40”. I det inlägget berättar Ole Dammegard om hur samma namn, samma personer dyker upp i utredningen kring dessa mord, oavsett vi pratar JF Kennedy, Bobby Kennedy, Martin Luther King, John Lennon… Listan kan göras mycket lång. Charles Morgan ingår i denna grupp. I ovan nämnda inlägg med tillhörande videoinslag berättar Dammegard att Charles Morgan hade en central position framför Kennedys fordon, jämte den s.k. Paraplymannen, när den besköts i Dallas. Han hade också en roll i den s.k. Iran/Contra- skandalen.

Mordplatsen
Efter träffen med Charles Morgan kontaktade Ivan Säpo-chefen Alf Karlsson. Där redogör han för det förestående hotet mot Olof Palme. Karlsson väljer att ignorera informationen. Efter 3 fruktlösa försök att få Säpo att reagera kontaktar Ivan även socialborgarrådet i Stockholm, Inger Båvner samt kriminalkommissarie K-G Olsson. Båda dessa vidarebefodrar, även enligt egen utsago, information om det förestående hotet – utan effekt.

Även om själva mordkvällen har Ivan mängder av intressant information att delge. Precis som flera andra vittnen nämner han att Stockholm vimlade av antenner och walkie-talkies den natten. Några av de personer som identifieras bärandes en walkie-talkie är polismän. Däribland Anti Avsan (som då ingick i den s.k. Baseboll-ligan och som idag är moderat riksdagsman).  Anti Avsan tros allmänt vara den s.k. Decorima-mannen.

Von Birchan berättar vidare om hur det går till när CIA rekryterar agenter från Sverige. Detta är ofta personer som från början kan antas hamna i ledande ställning inom politiken eller näringslivet. 2 exempel på sådan personer är enligt von Birchan Carl Bildt och Thomas Bodström.   Intervjun med von Birchan är faktaspäckad och intressant. Han förefaller välinformerad, påläst och kompetent. Ändå har både Säpo och Palme-utredarna valt att betrakta Ivan som ”icke trovärdig”. Man kan med fog fråga sig varför. Varför betraktar man honom som icke trovärdig trots att både Ingrid Båvner och K-G Olsson bekräftat det han berättat som berör dem. Man kan med fog fråga sig varför ingen valt att följa de spår som Ivan avslöjar. Något CIA har spår vad jag vet aldrig varit aktuellt att utreda. Polis-spåret har avfärdats. Likaså det nu, i media aktuella Sydafrika-spåret. Detta trots att det nu i praktiken bekräftats att 2 torpeder därifrån befann sig i Stockholm under mordnatten.

Varför mördades Olof Palme? Von Birchan menar att det var kopplat till Palmes aspirationer på att göra karriär inom FN. Han lär ha haft siktet inställt på posten som Generalsekreterare, något som inte var helt okontroversiellt i bl.a. USA.

Dag Hammarskjöld
Som en bonus får vi också höra vad Ivan von Birchan har att berätta om mordet på Dag Hammarskjöld 1961. Även detta mord har ju aldrig utretts på ett tillfredsställande sätt. Mordet är aktuellt som storfilm med Mikael Persbrandt i huvudrollen som generalsekreteraren själv. Filmen lär få titel ”Jadotville”och det sägs att den kommer att sprida nytt ljus kringteorierna om vad som egentligen hände (följ länk till artikel om filmen). Kommer dessa teorier möjligen att ligga i linje med vad som avslöjas i Vakens intervju? Förutom internetkanalen Vakens intervju med Ivan von Birchan (från 2011) tar vi också med ett kort videoinslag signerat Norra Magasinet Special (från 1992). Även det inslaget innehåller en kortare intervju med en betydligt yngre von Birchan.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar