Den Stora Konspirationen

Notera: Bloggen fungerar både som bok och blogg. De första inläggen samlas under fliken "Bakgrund" (se ovan). Bloggens struktur förklaras i fliken med samma namn. Bästa sättet att få ett grepp om vad bloggen går ut på är att se föreläsningen från 2016-09-11 (se flik ovan).

onsdag 5 april 2017

Gasattacken i Syrien – var källkritisk innan du dömer

Gasattack mot Idlib, Syrien
Nyheterna domineras av den senaste dödliga flygattacken mot staden Khan Sheikhun i provinsen Idlib i Syrien. Det kemiska stridsmedlet sarin har använts med ett stort antal civila dödsoffer - både vuxna och barn – som resultat. Scenerna är förfärliga. Allt tyder på att det är den syriske presidenten Al Assads styrkor som ligger bakom. Världen förväntar sig kraftfulla åtgärder.

Media i väst har redan bestämt sig för den syriska regimens skuld. Krigsrubriker pumpas ut, den ena mer fördömande än den andra. Alla försök att hävda något annat avfärdar våra journalister som dimridåer. Detta exemplifieras av ett citat från Aftonbladets krönikör Wolfgang Hansson som skriver följande:

Målet med Syriens och Rysslands desinformation är inte att vi ska tro på deras version. Viktigast är att lägga ut dimridåer och så ett frö av tvivel. Tillräckligt för att världen ska tveka att agera. Hur länge ska omvärlden göra Assad och Putin till viljes?” (länk till hela artikeln

Men att avgöra vad som är sanning och lögn i målet är ingalunda enkelt. Beakta till exempel bifogad artikel från den arabiska nyhetssajten Al Masdar News (AMN) – från 4/4 2017 med rubriken ” Jumping toconclusions; something is not adding up in Idlib chemical weapons attack”. Det är en lågmäld och analytisk artikel som med all rätt sår tvivel i västliga medias förhastade slutsatser. Det påpekas bl.a. att:

  • Bilder från nedslagsplatsen visar hur White Helmets personal tar hand om offren bara timmar efter att den utförts. De rör sig i området iförda otillräckligt med skyddsrustning (inga handskar, masker på en del medan andra saknar eller har satt på sig den slarvigt). Analytiker påpekar att detta normalt skulle utgöra livsfara för personalen.
  • Vidare påpekas det i artikeln att Al-Qaeda nyligen kidnappat ca 250 personer från byarna Majdal and Khattab. Detta illdåd utfördes bara en vecka innan attacken mot Khan Sheikhun. Lokala källor menar att några av offren i Idlib utgörs av de saknade från Majdal och Khattab.
  • Ytterligare fakta som ifrågasätter den officiella versionen av vad som hände utgörs av ett nyhetstweet från Orient TV. I det fördöms den syriska regimens användande av saringas. Problemet är bara att just detta tweet publicerades ett par timmar före själva attacken.


I tillägg ska vi komma ihåg att Al Assads styrkor har ett kompakt övertag i konflikten. Att i det läget genomföra en attack mot den egna befolkningen ter sig som helt ologiskt. Regimen skulle ha allt att förlora och ingenting att vinna på ett sådant agerande.

En analys av attacken mot Idlib indikerar alltså att det mycket väl kan röra sig om en ny s.k. False Flag attack. I den här bloggen har vi ju tidigare sett många exempel på att sådana utförts tidigare. Inte minst den kampanj som gick under namnet Operation Gladio (länk till inlägg från den 24/10-2013)..

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar