Den Stora Konspirationen

Notera: Bloggen fungerar både som bok och blogg. De första inläggen samlas under fliken "Bakgrund" (se ovan). Bloggens struktur förklaras i fliken med samma namn. Bästa sättet att få ett grepp om vad bloggen går ut på är att se föreläsningen från 2016-09-11 (se flik ovan).

lördag 14 december 2013

Sanningar om Guantanamo

Dagens inlägg har också sitt ursprung i ett tips från en läsare / följare. Det handlar om fånglägret i Guantanamo Bay och tipset jag fick var en dokumentär med namnet ”The road to Guantanamo”. Tack Anders.

Efter terrorattentaten den elfte september 2001 startade en jakt på de skyldiga. Ganska snabbt pekades Usama bin Laden ut som den ytterst ansvarige för attentaten. Han förestod ett terrornätverk kallat Al Quaida. Bin Laden påstods gömma sig i Afghanistan USA attackerade Afghanistan. En intensiv jakt på al Quaida sympatisörer inleddes. Inte bara i Afghanistan utan världen över. Fånglägret Guantanamo Bay upprättades och började ganska snart att fyllas med fångar. George W Bush genomförde en lagändring som gav USA rätt att hålla en viss typ av fångar som kom att kallas ”Illegal Combattants” (eller terrorister).  Dessa fångar fråntogs alla rättigheter och kunde hållas kvar så länge som USA behagade, utan rätt till jurister eller rättegång. USA påstod att lagen verkade i enighet med stora delar av Geneve konventionen.  Ett påstående som i ljuset av förhörsmetoderna som senare blottlades under Irakkriget kraftigt kom att ifrågasättas.


I ljuset av vad som redovisats tidigare i den här bloggen (kapitel 2 i Bakgrund) finns det anledning att titta djupare på vad det är för människor som faktiskt sitter i fånglägret på Guantanamo. Vad har de för koppling till terrorattentaten? Hur har de behandlats? Hur pass framgångsrik har insatsen varit? Den bild som träder fram är skrämmande. Se därför 2 utmärkta dokumentärer i ämnet. Den ena, ”The Road to Guantanamo” fokuserar på ett gäng muslimska grabbar från Birmingham, England som var på väg till ett bröllop i Pakistan men som p.g.a. diverse omständigheter hamnade i krigszonen och blev tillfångatagna.

 Den andra dokumentären är producerad av en svensk, Erik Gandini, och handlar till viss del om den ende svensk som suttit fängslad i Guantanamo (Mehdi Ghezali). Men den handlar lika mycket om de förhörsmetoder som används i lägret. Dokumentären heter ”GITMO, The New Rules of Law”.

Statistiken från Guantanamo talar sitt. Tydliga språk. Av 779 fångar total har 92% konstaterats sakna samröre med Al Quaida. Jag har hittills inte hittat någon som verkar haft direkt med terrorattentaten att göra och där det finns trovärdig bevisning för att så är fallet.  Den som utmålats som ”hjärnan” bakom attentaten heter Khalid Sheikh Mohammed. Och han har erkänt! Fast å andra sidan kom det erkännandet efter att han utsatts för ”skendränkning” (kallat ”waterboarding”). Det sägs att det krävdes 183 behandlingar innan erkännandet kom. Den här killen har många brott att sona för. Inte tal om annat. Frågan är bara vilken inblandning han haft i WTC attentaten. Se resten av statistilen, hämtat från hemsidan ”American Civil Liberties Union, nedan.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar