Den Stora Konspirationen

Notera: Bloggen fungerar både som bok och blogg. De första inläggen samlas under fliken "Bakgrund" (se ovan). Bloggens struktur förklaras i fliken med samma namn. Bästa sättet att få ett grepp om vad bloggen går ut på är att se föreläsningen från 2016-09-11 (se flik ovan).

söndag 10 april 2016

Panama dokumenten – låt dig inte luras

I veckan som gick briserade skandalen med de s.k. Panama-dokumenten. Dokumenten visar hur den Panama-registrerade advokatbyrån Mossack Fonseca kan kopplas till korruptionshärvor, skatteflykt, pengatvätt och även hantering av stulna tillgångar. Ett stort antal företag, rika personer och kändisar är indragna i skandalen. För en genomgång av händelseutvecklingen, sett ur SVT:s perspektiv följer du den här länken.  Så hur ska vi förstå detta? Håller världen på att bli bättre? Börjar våra medier äntligen göra sitt jobb ordentligt? Här krävs en närmare titt och analys.

En av de som drabbats hårdast av skandalen är den isländske statsministern Sigmundur Davíð Gunnlaugsson som utnyttjat advokatfirmans tjänster flitigt. Statsministern väljer nu att avgå medan hans regering sitter kvar, åtminstone tills vidare.

Gunnlaugsson, f.d. Isländsk statsminister
Just Island och Gunnlaugssons regering har jag själv varit intresserad av en längre tid nu.  Detta för deras hantering av finanskrisen 2008, som ju bringade den tidigare regeringen på fall. Gunnlaugsson har sedan krisen gått hårt fram med bankirer och andra som haft ett ansvar för att Island drabbades så hårt den gången. Bankirer och politiker har dömts till tuffa fängelsestraff. Banker har tillåtits gå i konkurs. Men framförallt, Island har som, vad jag känner till, enda land i världen aviserat att de tänker låta staten ta kontroll över sedeltryckandet i landet (mer information om detta hittar du här). I övriga länder lånar staten sina pengar från privatägda banker som i slutändan förefaller vara Rotschild kontrollerade. Just det senare har få länder och statsledare vågat sig på att göra. Utfallet för de som har provat avskräcker. USA är ett bra exempel på detta: 3 av de 4 amerikanska presidenter som mördats sedan självständigheten är några av de som gjort ett försök – Kennedy och Lincoln inkluderade. Av den anledningen har jag undrat: kommer Island att lyckas med sin ”kupp”?

Med detta i färskt minne, låt oss ta en titt på vem som ligger bakom Panama-läckan. Åter till SVT:s genomgång av händelseförloppet där vi får veta följande: ” Tyska Süddeutsche Zeitung var först med att ta del av informationen som delade den med fler än 100 medieorganisationer över hela världen, genom den internationella organisationen för grävande journalister ICIJ.”. Vän av ordning ställer sig därför frågan ”-Vilka är ICIJ”?

ICIJ står för International Consortium of Investigative Journalism. Organisationen bildades 1997 av amerikanen Chuck Lewis med sponsring från the Center for Public Integrity. En titt på listan över sponsorerna bakom Center for Public Integrity känns som en genomgång av den s.k. Globala Eliten. Här hittar vi Rockefeller, Carnegie, Ford, Kelloggs och många fler. Kom ihåg att läckan är ytterst kontrollerad. Endast ett fåtal av alla de namn som finns med bland Fossack Monsecas kunder har läckt ut till allmänheten. Den begränsade listan har endast läckts till ett litet antal medieföretag – däribland SVT och Uppdrag Granskning. För en djupare inblick kring detta rekommenderas dagens videoklipp, signerat James Corbett från The Corbett Report. Läs gärna också igenom följande artikel (se länk) som komplement.

Min egen gissning är att en av måltavlorna för ”läckan” varit just Islands statsminister och hans regering. Statsministern väljer alltså att avgå. Någon som vågar gissa vad som nu händer med Islands ambition att låta staten ta kontroll över sedeltryckandet? Det bör inte vara alltför svårt att gissa rätt här…Inga kommentarer:

Skicka en kommentar