Den Stora Konspirationen

Notera: Bloggen fungerar både som bok och blogg. De första inläggen samlas under fliken "Bakgrund" (se ovan). Bloggens struktur förklaras i fliken med samma namn. Bästa sättet att få ett grepp om vad bloggen går ut på är att se föreläsningen från 2016-09-11 (se flik ovan).

lördag 22 mars 2014

Vad hände med Michael Hastings?

Michael Hastings (1980-2013) var en ung, hungrig, lovande och prisbelönt journalist och författare som dog i en bilolycka den 18:e juni 2013. Han skrev för bl.a. Newsweek, Rolling Stone Magazine och för BuzzFeed (nätpublikation om nyheter och underhållning).

Obama och general McChrystal
Hastings karriär tog ordentlig fart när han i mitten av 2000 talet skrev artiklar om Afghanistan kriget. Han följde soldaterna på plats och var ofta med dem längst fram i stridszonen. Men han är kanske mest känd för att ha fått general Stanley McChrystal att till president Obama lämna in sin avskedsansökan från rollen som högste ansvariga för de internationella ISAF styrkorna i Afghanistan. Den avskedsansökan kom som en följd av Michael Hastings artikel ”The Runaway General”, publicerad i Rolling Stone 2010. Det som bl.a. framkom i artikeln var hur negativ och ibland rent föraktfull generalen var till många i Vita Huset. Inte minst till vice president Joe Biden.


Hastings skrev 2 böcker;” I Lost My Love in Baghdad: A Modern War Story (2008)” samt “The Operators (2012)”. Han var mycket kritisk till hur det amerikanska samhället kommit att utvecklas sedan attackerna den elfte September. Han skrev om ”övervakningsstaten”, om utredningar riktade mot journalister, om Homeland Security och mycket annat. Han förekom ofta i TV-rutan med ibland mycket kritiska uttalanden om seniora politiker, myndighetspersoner och militärer. Han var oerhört uppriktig om bl.a. David Petraeus, mannen som tog över från McChrystal och som också var högste chef för CIA under ca 14 månader innan en otrohetsaffär tvingade honom att avgå.  Kort sagt, Michael Hastings var mycket besvärlig för ”maktens män”.

Inget skäl att utreda
Bilolyckan i juni 2013 har förklarats som… just en olycka. Inget s.k. ”foul play” sägs ligga bakom. Michaels bil kom i hög fart längs en boulevard. Han förefaller ha tappat kontrollen över bilen och kört rakt in i ett träd. Där har bilen exploderat, med Michael kvar inne i bilen. Michael förklarades död på platsen. Men lyfter man på täcket inser man snabbt att det funnits all anledning att utreda ärendet vidare. Följande är bara en del av de fakta som indikerar att allt inte gått rätt till:

 • Ögonvittnen har berättat att bilen exploderade redan långt innan den körde in i trädet
 • Bilens motor hittades ganska långt ifrån själva platsen för kraschen (ca 60 m)
 • Hastings hade en utredning om något stort igång. ”Det största hittills”, ska han ha sagt. I ett e-mail till en vän förklarar han bara timmar innan kraschen att han mottagit flera hot, att hans vänner kontaktats med frågor om Hastings förehavanden samt att han var tvungen att ”ligga lågt” för en tid. I efterhand visar det sig att kan mycket väl kan ha varit nuvarande CIA chefen Joe Brennan som var i fokus för Hastings pågående utredning.
 • Andra berättar att han dagar före kraschen var väldigt nervös. Han ska ha känt sig hotad. Han vidtog försiktighetsåtgärder som t.ex. när han vid ett tillfälle undersökte undersidan på sin bil, uppenbart oroad över eventuella sprängmedelsanordningar.
 • Michael Hastings kropp kremerades efter hans död. Detta var tvärtemot hans anhörigas önskningar.

Dagens inlägg innefattar 2 dokumentärer; en kort och en lång. Den första ger "mainstream medias" bild av vad som hände. Även den är öppet ifrågasättande.


Den andra är en lite längre genomgång av Michaels journalistiska karriär. Hans framträdanden i TV rutan, hans böcker och hans artiklar gås igenom likväl som händelser både före och efter hans död. Faktum kvarstår, en lovande och modig journalist förlorade sitt liv i den där bilolyckan. Även om polisens utredning är avslutad så kvarstår frågan; ”-Vad hände med Michael Hastings?”. Vi lär nog aldrig få veta den faktiska sanningen om detta.





2 kommentarer:

 1. "Det som bl.a. framkom i artikeln var hur negativ och ibland rent föraktfull generalen var till många i Vita Huset. Inte minst till vice president Joe Biden."

  Var hans förakt mindre för den olaglige presidenten?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för din kommentar Magnus. Din fråga om den ”olaglige presidenten” är intressant och förtjänar en kort utläggning. Jag förmodar att du anspelar på det faktum att USAs nuvarande president, Barack Obama, under sina 8 år vid makten inte lyckats ta fram handlingar som visar att han faktiskt är född i USA (vilket ju är ett krav för att kunna bli president där). Istället har det visats upp falska pass och falska födelseattester (birth certificates). Allt detta förtjänar egentligen ett eget inlägg i bloggen – det finns mycket material i ämnet. På samma sätt som det finns ”Truthers” som fokuserar på att avslöja sanningen om Elfte September så finns det s.k. Brithers som gör samma sak med den här frågan.

   Men tillbaka till Hastings – Jodå, visst var han mycket kritisk mot både Obama och flertalet personer ur hans administration. Faktum är att när Hastings dog var han i full färd med att skruva en artikel i just frågan om Obamas pass och födelseattest m.fl. handlingar. Bifogar en artikel som går på djupet om just detta.

   http://www.wnd.com/2013/08/mystery-grows-in-journalists-death-prepping-obama-expose/

   Radera