Den Stora Konspirationen

Notera: Bloggen fungerar både som bok och blogg. De första inläggen samlas under fliken "Bakgrund" (se ovan). Bloggens struktur förklaras i fliken med samma namn. Bästa sättet att få ett grepp om vad bloggen går ut på är att se föreläsningen från 2016-09-11 (se flik ovan).

torsdag 21 november 2013

USA efter 11/9 2001 – Orwell’s 1984 är här


Tiden efter terrorattentaten år 2001 har präglats av rädslan för nya attentat. I rask följd har både lagstiftning och andra åtgärder genomförts i syfte att ”skydda” oss vanliga människor. Men om vi granskar dessa åtgärder lite närmare, och kanske framförallt tittar på hur de nya lagarna tillämpas samt hur de nyupprättade samhällsorganisationerna agerar får vi snart en annan bild av vad som förefaller vara det verkliga syftet.

Vi har alla hört talas om the Patrioc Act. Men vad innebär den? Patriot Act, eller officiellt USA PATRIOT Act (Uniting and Strengthening America by Providing Appropriate Tools Required to Intercept and Obstruct Terrorism Act of 2001), är en samling lagändringar som antogs av USA:s kongress till följd av terrordåden. Innehållet i sin helhet kan du ta del av via följande LÄNK. Lagen har kritiserats för att den innebär att mänskliga rättigheter åsidosätts och att den bryter mot den amerikanska grundlagen. Några av de mest häpnadsväckande inslagen är att
  • Du kan, om du råkar klassas som terrorist, fängslas på obestämd framtid, utan rätt att få ditt fall prövat i domstol
  • Polisen har rätt att när som helst göra husrannsakan i ditt hem
  •  FBI har rätt att gå igenom allt om dig; dina telefonsamtal, mail, finansiella transaktioner. Allt.  De behöver inte ens ett tillstånd från en domstol

Från början antogs det att de nya lagarna skulle användas restriktivt. Det har på senare tid gått upp för många amerikaner att så inte är fallet. Lagarna används brett. Och måltavlan är inte alls misstänkta terrorister utan många gånger helt vanliga medborgare, som du och jag.

USA gav sig också rätten till s.k. pre emptive strikes, vilket används som motiv för drönarattacker mot s.k. terroristmål i bl.a. Jemen och Pakistan. Därav anses dessa attacker vara lagliga. Sedan 2001 anses fler än 5.000 männsikor ha dödats i dessa attacker. Bara i år uppgår den siffran till över 700. Närmare granskning av vilka som utsätts för dessa attentat ger en klar bild det ofta inte alls rör sig om terrorister. Undrar om Nobelpriskommitten i Norge sover gott om nätterna.Dagens videoinslag koncentreras dock på utvecklingen i USA sedan terrorattentaten. Den beskriver i detalj den faktiska tillämpningen av många av de lagar som infördes. Den visar hur den nya organisationen Homeland Security inte alls förefaller jaga terrorister utan kanske snarare oliktänkande. En slags ’thought police’ m.a.o. Den berättar om koncentrationsläger som upprättas runt om i USA. Vidare ges en skrämmande bild av hur vaccin kommit att användas. Vi får också veta att vi snart i allt större utsträckning kommer att stöta på människor med inopererade data chip. Allt för att underlätta övervakning. På punkt efter punkt jämförs dagens händelseutveckling med den som skedde i Tyskland på 30-talet. Likheterna är slående. Vi ges känslan av att USA inte bara är på väg mot ett Orwellskt samhälle. Man har redan tagit klivet in i ett. Tror du att detta är utopiskt? Ta en titt på videinslaget och döm själv.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar