Den Stora Konspirationen

Notera: Bloggen fungerar både som bok och blogg. De första inläggen samlas under fliken "Bakgrund" (se ovan). Bloggens struktur förklaras i fliken med samma namn. Bästa sättet att få ett grepp om vad bloggen går ut på är att se föreläsningen från 2016-09-11 (se flik ovan).

fredag 3 mars 2017

Alla presidentens män

Vem minns boken och filmen med titeln ”(Och) alla presidentens män”? Boken skrevs 1974, filmen släpptes 2 år senare. Det handlar om Watergate-affären; hur den avslöjades av 2 grävande journalister, Carl Bernstein och Bob Woodward vid Washington Post. Affären började med gripandet av fem män för inbrott i det demokratiska partiets högkvarter i Watergate-komplexet den 17 juni 1972. FBI kopplade inbrottstjuvarnas kontanter till en slaskfond som användes av kommittén för omval av presidenten (CRP), den officiella organisationen för Nixons kampanj. I juli 1973 avslöjade de bevis som anbringats mot presidentens personal, inklusive vittnesmål från tidigare anställda (i en utredning som genomfördes av Senate Watergate Committee) att president Nixon hade ett bandinspelningssystem i sitt kontor och att han hade spelat in många konversationer. Affären ledde så småningom till att president Nixon tvingades avgå den 9/8 1974. Boken och filmen handlar alltså ytterst om vad vi kan veta om en person genom dennes kopplingar till andra individer och organisationer.

Jag blev häromdagen nyfiken på vilka kopplingar president Donald Trump kan tänkas ha gentemot Council of Foreign Relations (CFR). Den som flitigt följer den här bloggen vet att CFR är USA:s ”skuggregim” – alltså den organisation som i praktiken leder världens just nu mäktigaste stat. Jag gjorde därför en enkel sökning i Google med hjälp av söksträngen ”Trump CFR”. Det jag fick upp var sida upp och sida ner med artiklar om hur oroade CFR är över den ”rebelliske” Trumps framfart. Kom ihåg att vissa ser honom som anti-etablissemang.  I dessa artiklar uttrycker sig kända konspirationsteoretiker (däribland Alex Jones) triumfatoriskt över att någon äntligen punkterat Den Globala Elitens kontroll och maktapparat. En folkets man har stoppat denna diaboliska organisations strävan efter att införa New World Order. Men stämmer detta eller är det möjligen ett falskspår som placerats ut för att förvilla oss? För egen del är jag skeptisk till tankar om att Trump skulle vara en "folkets man". Som indikerats i tidigare inlägg tror jag tvärtom att Trump är Den Globala Elitens marionett. Såvitt jag kan se passar Trump perfekt i ett scenario som i slutändan leder till att New World Order införs.

Richard Haas, Trumps råd-
givare i frågor om
nationell säkerhet
Därför sökte jag med hjälp av Google vidare. Jag la till ett ord i söksträngen så att det nu stod ”Trump CFR connections” i den. Vips börjar resultatet bli mer intressant.  Bland det första som dyker upp är ett videoinslag från den just avslutade presidentvalskampanjen. I den får Donald Trump frågan om vem eller vilka han skulle vända sig till för råd i frågor som berör nationens säkerhet. Utan att blinka svarar presidentkandidat Trump att Richard Haas definitivt skulle vara en sådan person. Så vem är Richard Haas? Han är sedan 2003 ordförande för CFR (president of CFR)… Vänta nu. Hade vi inte nyss fått veta att CFR (en organisation som förresten skapats av David Rockefeller) skulle vara oroade över president Trumps framfart? Hur hänger det här ihop? Svaret är att det naturligtvis inte gör det. Som du redan märkt av tidigare inslag (från den 30/11 2016 med titeln "Vad händer härnäst i USA?") så vimlar det av etablissemangets representanter i Trumps regering och bland hans närmaste rådgivare. Newt Gingrich och Rudy Giuliani för att bara nämna två.Men Richard Haas, ordförande i CFR, verkade särskilt intressant (länk till Wikipedia text här). Därför gick jag vidare och sökte mer information om honom. Bland det han gjort utöver sin tid som ordförande i CFR ingår följande
  • Särskilt sändebud till Nordirland där han verkade för att arbeta fram det fredsfördrag som undertecknades av protestanter och katoliker 1998
  • Mellan åren 2001 – 2003 var han strategisk rådgivare åt president Bush och arbetade då inom state department
  • År 1991 blev han belönad av president George H W Bush (alltså Bush senior) med en medalj för sitt arbete med att ta fram strategier för USA:s agerande under Kuwait-kriget (alltså det första kriget mot Irak).

A world in disarray

Utöver det är han författare till ett flertal böcker. Hans senaste verk bär titeln ”A World in Disarray: American Foreign Policy and the Crisis of the Old Order”. Eftersom detta är just hans senaste verk blev jag särskilt intresserad och försökte ta reda på vad den handlar om.  Jag sökte upp boken på Amazon.com (länk här). Det står inte särskilt mycket av värde i den allmänna beskrivningen av boken, så därför sökte jag upp recensionerna av densamma. Recensioner på Amazon är i sig ganska intressanta. Vi ska ju tro att de flesta skrivits av privatpersoner som du och jag. Men många av recensionerna skrivs av personer som har en koppling till författaren, boken eller en organisation som vill promota boken. Den första recensionen jag hittade faller troligen inom den senare kategorin. Här är recensionen i sin helhet:

In a "World In Disarray" Dr. Haass gives a comprehensive and thoughtful overview of the old international world order and how we got where we are today. Additionally he offers an objective analysis, covering all the hot spot areas from Russia, the Middle East, China and nuclear nonproliferation. Haass also prescribes substantive solutions for steps both governments and civil societies can take at coming up with better and more feasible foreign policy decisions for a more complex as he refers to it "world order 2.0." A badly needed breath of fresh air for a new American foreign policy and a must read for global citizen.
Andy Laub- Young Professionals in Foreign Policy, Director.”  

Intressant tycker jag. I boken ger alltså Richard Haas oss en översikt av hur The Old World Order växte fram och hur den påverkat oss fram tills nu. Därefter beskriver han alla konflikter som pågår idag. All oro vi ser runt om i världen. Han avslutar genom att ge råd för hur och med vilken policy vi kan ta oss ur den knipa världen befinner sig i. Han beskriver hur vi kan ta oss till ”World Order version 2.0”. Hmmm. Låter inte det bekant? Låter inte det som en policy för att gå mot en ny världsordning? En New World Order? Kom alltså ihåg att denna bok skrivits av den man som Donald Trump litar på allra mest i frågor om nationell säkerhet och utrikespoltik!!! Tror du fortfarande att Donald Trump är anti-etablissemang?

2 kommentarer: