Den Stora Konspirationen

Notera: Bloggen fungerar både som bok och blogg. De första inläggen samlas under fliken "Bakgrund" (se ovan). Bloggens struktur förklaras i fliken med samma namn. Bästa sättet att få ett grepp om vad bloggen går ut på är att se föreläsningen från 2016-09-11 (se flik ovan).

fredag 11 april 2014

Sammanträffanden del 3 – Det ligger i släkten

Vi ska ta oss tillbaka till den forntida historien igen. På vägen dit tar vi en titt på ytterligare ett märkligt sammanträffande. Ett som har med blod och släktskap att göra. Vill du veta vem som blir amerikas näste president, eller kanske t.o.m. tjäna en slant på att tippa utgången? Ja, isåfall rekommenderas släktforskning. Om du har koll på vilka av kandidaterna som faktiskt har blodsband med den engelske kungen Johan Utan Land (regeringstid 1199-1216) så bör du lägga upptrissade bud på just dessa kandidater. Förklaring följer.

Johan är kanske mest känd som kungen som skrev under Magna Charta, ett fördrag som lade grunden till den engelska parlamentarismen (alltså en grundpelare för demokrati). Men Johan, eller John Lackland som är hans engelska benämning, borde kanske vara mer känd som anfadern till hela 43 av USAs sammanlagt 44 presidenter. Det enda undantaget är Martin van Buren, amerikas åttonde president. Dagens första inslag handlar om en 12-årig flicka som tillsammans med sin familj ägnat sig åt släktforskning. Det började med att spåra sin egen släkt men när de upptäckte vilka berömdheter som fanns i trädet utökades forskningen något...  


Det är inte bara presidenter som är släkt med varandra. Listan över liknande sammanträffanden kan göras oerhört lång om du expanderar sökningen till att inkludera kungar, drottningar, skådespelare, artister, företagsledare och andra celebriteter. Är då detta bara en slump. Ser i princip alla släktträd ut på det här sättet om du spårar dem tillräckligt långt. Tja, ägna lite tid åt att forska i din egen släkt. Jag tror inte att du upptäcker ett samband som på något sätt liknar det här. Men, jag kan ju förstås ha fel. Dagens andra videoinslag behandlar just detta vidare släktskap. Och det öppnar upp för en historia som går ännu längre tillbaka i tiden än 11-1200 talet.


Så om du trodde att USA är en demokrati så är det dags att modifiera den uppfattningen. USA är en monarki. För att säkerställa att tronen går i arv så "riggas" valet. Som en tidigare amerikansk president en gång sa: "-US presidents get selected, not elected".

1 kommentar:

  1. Hej Bengt! Hörde talas om din blogg från en Volvokollega. Mycket intressant läsning får jag säga.. I ljuset av kommande presidentval i USA hade det varit intressant att förutspå utgången av det baserat på kandidaternas släktträd. Är det något du har tillgång till?

    SvaraRadera