Den Stora Konspirationen

Notera: Bloggen fungerar både som bok och blogg. De första inläggen samlas under fliken "Bakgrund" (se ovan). Bloggens struktur förklaras i fliken med samma namn. Bästa sättet att få ett grepp om vad bloggen går ut på är att se föreläsningen från 2016-09-11 (se flik ovan).

lördag 12 oktober 2013

Peak oil, collapse - och Finanskrisen 2008

Efter intresset för Chomsky, USAs roll som supermakt och maktens kontroll över media blev nästa ämne på min intressekarta – ekonomi. Jag fick ett tips från en god vän som rekommenderade en dokumentär om finanskrisen 2008. Den handlar om krisens grundläggande orsaker och vad det var som drev i princip hela världsekonomin mot ruinens brant. Dokumentären är allmänt erkänd och har fått ett antal utmärkelser och priser. Den heter ”Inside Job” och har producerats av Charles Ferguson.


Du rekommenderas varmt att se filmen. Precis som titeln antyder visar det sig att hela krisen förefaller ha varit planerad av människor med insikt och kontroll. Människor i ”rätt” position. Den enda slutsatsen jag tycker man kan dra är att målsättningen verkar ha varit ett slags omvänd Robin Hood stratgi – att flytta pengar från de fattiga över till de rika. De som förlorat på krisen är vi. Du och jag som är skattebetalare. För det är så vi ”tog oss ur” krisen. Genom att stater världen över injicerade pengar, skattebetalares pengar, in i systemet för att fylla de luckor, de hål som bankers och storföretags enorma skulder utgjorde. Och pengarna som injicerades finns inte. Staten fick låna ihop dessa pengar.

Det finns många dokumentärer på tema ekonomi. Först och främst ytterligare en som förstärker budskapet kring finanskrisen 2008. En analys av dess orsaker och innebörd. “Meltdown -The Secret History of the Global Financial Collapse” heter den. 
Nästa dokumentär är faktiskt producerad av en svensk. Den skiljer sig från de tidigare genom att den blickar in i framtiden. Vad indikerar alla dessa kriser. Den s.k. Internet- eller dotCom bubblan vid millennieskiftet. Krisen 2008 och den efterföljande krisen 2010 med storföretag på ruinens brant. Vart är vi på väg. Tyvärr råder som det verkar ingen tvekan. Vi står inför en ekonomisk kollaps mångfalt värre än Stora Depressionen på -30-talet. Och den är nära förestående.  Dokumentären heter ”Overdose: The Next Financial Crisis”.


Det finns ännu en faktor som driver den ekonomiska kris vi befinner oss i. Peak Oil. Peak Oil innebär att vi med all säkerhet nu hittat och förbrukat så stor andel av jordens oljetillgångar att det inte längre går att hålla jämna steg med efterfrågan. Tillgången på olja kan inte längre driva vår tillväxt. Tillväxt-eran är över. Här finns ytterligare en sevärd dokumentär på just det ämnet. Och här återkommer en favorit som ansvarig producent; Mike Ruppert. Även den här dokumentären är hyllad och prisad, allmänt erkänd. Dokumentären heter "Collapse".
Tungt material så här på en lördagkväll. Sorry. Men det är viktig och värdefull information. Och du har ju hela helgen på dig...  :-)Inga kommentarer:

Skicka en kommentar