Den Stora Konspirationen

Notera: Bloggen fungerar både som bok och blogg. De första inläggen samlas under fliken "Bakgrund" (se ovan). Bloggens struktur förklaras i fliken med samma namn. Bästa sättet att få ett grepp om vad bloggen går ut på är att se föreläsningen från 2016-09-11 (se flik ovan).

söndag 27 oktober 2013

Världsekonomin som ett "pyramidspel"

Tillbaka nu till ekonomin. Det har vid ett flertal tidigare tillfällen slagit mig att världsekonomin förefaller vara ett enda stort pyramidspel. I Att vår tillväxt är beroende av att fler och fler ger sig in i spelet och att när den tillströmningen slutar så kommer hela bygget att implodera/ falla samman.

En fantastisk dokumentär som jag såg nyligen gav mig stöd för det synsättet. Det som var särskilt intressant och chockerande var att pengar skapas av våra banker ur tomma intet. De finns egentligen inte utan skapas bara som en skuld. Illa då att 97% av all världens pengar utgörs av skulder, utan reell koppling till något av värde utan helt enkelt...”luft”. I botten den pyramid som beskrivs återfinns vi själva. I toppen av densamma hittar vi staters centralbanker. Främst då västvärldens stater med USAs Federal Reserve i spetsen.
Återigen finns Chomsky med i den här dokumentären. Den visades nyligen på Kunskapskanalen under titeln ”Systemfel som hotar världen”. Den engelska titeln är ”The four horsemen”. På YouTube hittade jag tyvärr bara en engelsk version. Filmen tål att ses ett par gånger, just för att den är så viktig och så faktaspäckad.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar